Vilken är den nyttigaste maten?

Jag får ofta frågan vilken som är den nyttigaste maten. Det är en svår fråga svara på eftersom det inte finns ett livsmedel ensam kan ersätta annan bra mat, men här kommer några av mina favoriter!

Frukt & bär är fantastiska källor till vitaminer, mineraler och antioxidanter. Även frysta bär är enastående nyttiga och du kan slänga dem direkt i gröten eller i smoothien. Frukt och bär innehåller 85-90% vatten vilket gör att du inte kommer bli fet av dem, snarare hjälper de till att hålla vikten. Välj de mest färgrika frukterna eftersom det visar att antioxidantinnehållet är högt vilket ger skydd mot hjärt-/kärlsjukdomar, cancer och för tidigt åldrande. De vattenlösliga fibrerna gör att magen fungerar och bidrar till sund bakterieflora i tarmen.

Grönsaker
Antioxidanter, vitaminer, fibrer, mineraler och extremt lågt GI gör grönsaker till riktiga superlivsmedel. Nyttigheterna i grönsaker finns kvar trots att de tillagas.

Fisk och skaldjur
Det finns inte många livsmedel som är nyttigare än fisk. Här finns fettförbrännande protein, vitaminer, mineraler men framför allt de fantastiska omega-3-fettsyrorna. Dessa bygger bl a upp dina cellmembraner och de har mycket stor betydelse för just hjärnans celler. Det gör att fisk motverkar depressioner, mentala problem, ADHD, dyslexi, koncentrationssvårigheter och demens. Samtidigt finns ingen komponent i kosten som är bättre för hjärt-/kärlhälsan än fiskens omega-3-fettsyror. De sänker blodfetterna, minskar inflammationer, gör blodet mer lättflytande och vidgar blodkärlen. Mycket forskning tyder dessutom på att omega-3-fetterna kan motverka vissa cancerformer och dessutom kan underlätta viktminskning. För dig som tränar är det intressant att de även kan öka maximal syreupptagningsförmåga vilket faktiskt ger bättre kondition. Ät helst fet fisk som lax, strömming, ål, röding, makrill m.m. minst tre gånger i veckan. Mager fisk är också bra men då krävs det fler portioner i veckan för att ge lika mycket omega-3.

Många musslor, krabbor, snäckor och annat har hög halt antioxidanter. Även om fetthalten är relativt låg är det fett av hög kvalitet och t ex den grönläppade musslan har ett innehåll av ETA vilket är en speciell omega-3-fettsyra som är särskilt antiinflammatorisk.

Baljväxter
En kombination av mycket protein och kolhydrater gör baljväxter som ärtor, bönor och linser unika. Baljväxter har också mycket antioxidanter och som vanligt gäller att ju mer färg desto mer antioxidanter.

Omega-3-ägg
Ägg är i sig rena vitamin- och mineraltillskottet med B-vitaminer, D-vitamin och mycket annat. Det allra viktigaste att kika efter är emellertid att de är berikade med omega-3. Då får du inte bara de nyttiga fettsyrorna utan en naturligt lägre halt mättat fett. Det sker antingen genom att man matar hönorna med linfrön eller med foder delvis tillverkat av fisk. Det sistnämnda låter kanske inte så smakligt men det påverkar inte äggens smak och ger de bästa omega-3-fettsyrorna, dvs de som finns i fisk. Linfrön i all ära, men de omega-3-fettsyrorna ger inte samma goda egenskaper.

Nötter
Nötter är mycket bra för hjärt-/kärlhälsan och kan motverka risken att få gallsten och diabetes typ 2. Det höga innehållet av antioxidanter, vitaminer, mineraler, fibrer och nyttiga fettsyror samverkar för att ge dessa effekter. Dessutom visar ny forskning att även kokosnötter är bättre än vad man tidigare har trott. Även om 90% av fettet i kokos är mättat är det av en typ som är lätt att förbränna och som inte påverkar hjärt-/kärlhälsan negativt.

Listan kan göras längre! Boka ett möte med mig så får du massa fler bra tips på hur du kan äta dig friskare och piggare!